agroecología

Proposta didàctica per a treballar la SOBAL en Formació Professional-

La proposta didàctica ens ofereix cinc mòduls per a treballar les temàtiques claus per a transversalitzar la sobirania alimentària en els estudis de Formació Professional. Trobareu els següents continguts: Mòdul 1. Agroecològia vs. Agroindústria Mòdul 2. La transició alimentària Mòdul 3. La publicitat i els aliments Mòdul 4. La Dieta Planetària Mòdul 5. Dones i sobirania alimentària

Teixint aliances: taula rodona amb iniciatives lligades a la sobirania alimentària

La taula rodona acull el debat entre quatre iniciarives arrelades al País Valencià que treball des de l'àmbit de la sobirania alimentària. Conversem amb: Vicent i Elena (Terra de pa), Héctor (Vegetas), Lilian (L'Horta de la Pastanaga) i Esther (La fermentaria de l'Horta).

La huerta pedagógica. Una Herramienta de transformación.

La huerta más allá de producir alimentos saludables y sostenibles, puede convertirse en un espacio de socialización, de encuentro y aprendizaje intergeneracional, desarrollo personal,adquisición de hábitos e implementación de iniciativas de integración. Gracias a su carácter multidisciplinar y dependiendo del enfoque y la metodología que se desarrolle, podremos trabajar la toma de decisiones en común, el trabajo en equipo, el respeto a la tierra y a las personas, la sincronía con la naturaleza y sus procesos… ¿Quieres involucrar a tu alumnado y montar una huerta ecológica en tu centro educativo? Aquí os dejamos una serie de vídeos que os ayudarán a saber cuáles son las claves para que todo funcione.

Aplicacio a l'aula d'una visio socioecologica. Recull d'activitats per a educacio secundaria

Aquesta guia didàctica és un recurs dirigit al professorat d’Educació secundària i Batxillerat, tot i que és fàcilment adaptable a cicles formatius i educació d’adults. Aquesta guia pretén fomentar, entre docents i alumnat, el coneixement sobre socioecologia i el pensament sistèmic en l’educació, sempre des de la mirada de la sobirana alimentària amb un enfocament de gènere. Concretament a través de promoure la capacitat d’anàlisi crítica i la presa de consciència respecte al nostre sistema alimentari, de quina manera la cadena de producció, comercialització, distribució i consum d’aliments influeix en el desenvolupament de les nostres comunitats, en la salut personal i la salut de l’entorn, tant de la nostra bioregió com a escala global, i la importància de la no interferència en la capacitat inherent a la natura per a mantenir la vida. Així com les seves implicacions en la pobresa alimentària i la mala alimentació. Des d’aquesta perspectiva, es tracta de participar en l’increment de la consciència social i la participació dels centres escolars i la ciutadania en el desenvolupament d’un món més sostenible, posant l’accent en el foment de les relacions equitatives entre dones i homes. La guia està estructurada al voltant de 3 blocs temàtics amb activitats concretes per a cada bloc. Així i tot, la visió sistèmica de la sobirania alimentària porta inherent el treball i el diàleg en relació amb més d’un bloc temàtic en diverses de les activitats proposades. Per facilitar la interpretació de la guia, hem posat l’activitat dins el bloc on predomina aquesta temàtica. L’alumnat destinatari està definit per a cada una de les activitats, així i tot està en mà dels docents fer les adaptacions que considerin necessàries per al seu grup. Les activitats proposades poden ser tractades en major o menor profunditat, i adaptar-se d’aquesta manera a diferents nivells de l’ensenyança secundària. Els blocs temàtics i activitats es divideixen de la següent manera: Relació entre la nostra salut i la salut de l’entorn, i els cicles i processos naturals que permeten la reproducció de la vida. 1. Aliments i ecosistemes 2. De temporada i local 3. Verdures i fruites de temporada: el que el cos necessita 4. Tradicions alimentàries Sistemes de producció i productes generats, i els seus efectes sobre la nostra salut i la salut de l’entorn. Posarem èmfasi en les implicacions de les nostres decisions personals. 5. Dues tomàtigues, dos destins 6. Gran marc de l’alimentació 7. Mercat Transparent Cadena comercial i relacions empresarials justes i equitatives. 8. Distribució justa del formatge – joc de rol 9. Negociació entre global i local – joc de rol

Elikadura Burujabetza ereiten

«Elikadura burujabetza erein eta kozinatuz» proposamena Bidezko Elikadura eta Hegoa erakundeek koordinatzen dute. Erakunde horietako kideok landa-garapen eredu bidezkoa eta elikadura egokia izateko eskubideak sustatzen ditugu. Hala,gaur egungo elikadura-eredua aldatu behar dugula uste dugu; izan ere, horrek gaixotzen eta zapaltzen gaitu, komunitate baserritarrak kanporatzen ditu eta ingurumena suntsitzen du. Aldaketa hori lortzeko Elikadura Burujabetza ezinbestekoa da. Gure helburua erdiesteko Latinoamerikako eta Afrikako zenbait herrialdetan eta Espainiako estatuan lan egiten dugu, lankidetzaren, hezkuntzaren,ikerketaren, komunikazioaren eta politikan eragitearen bitartez.

Experiencia: Realiza un magazine, con la temática de Alimentacción. IES Cap de Llevant (Menorca)

Parte de lo trabajado en clase fue incluido en el proyecto “Realiza un magazine” de 3º ESO. Se trata de un proyecto interdisciplinar que lleva varios cursos en funcionamiento. Cada grupoclase elabora y graba un programa de televisión compuesto por diferentes espacios que se crean a partir de lo que se va trabajando en las distintas áreas a lo largo del curso. Es un proyecto que lleva bastantes años en el centro y normalmente las áreas participantes han sido: Ciencias Sociales, Lengua catalana, ed. Plástica y visual, Tecnología y Biología (en algunas ocasiones también ha contado con la participación de Física y Química, Educación Física y la optativa de dietética y nutrición). Temas tratados en relación a “Alimentacción” (sólo enumerarlos) - La industria azucarera en Guatemala y La industria azucarera en Bolivia. - Soberania alimentaria. - Agricultura ecológica y agricultura industrial. - Contrapublicitat. - Brecha salarial y consideración de la mujer en el mundo laboral. - ¿Cómo afecta el azúcar a nuestra salud? - ¿Sabemos que alimentos contienen azúcar? - ¿Cuánto azúcar consumimos en un dia? - Alimentos Km. 0: beneficios para salud, ambientales y económicos - Beneficios para la salud de una alimentación ecológica y integral

Guia didàctica pel professorat de Primària

Guia Didàctica pel professorat d’educació primària. El seu objectiu és fomentar entre l’alumnat el coneixement i la presa de consciència sobre de quina manera la cadena de producció, comercialització, distribució i consum d’aliments a nivell global i local, així com els nostres hàbits de consum, influeixen en el desenvolupament de les nostres comunitats, en la salut i en el medi ambient. La Guia està estructurada al voltant de cinc blocs temàtics, convertits en unitats didàctiques.

Guía didáctica para el profesorado de primaria sobre soberanía alimentaria

Guía Didáctica dirigida al profesorado de educación primaria. Su objetivo es fomentar entre el alumnado el conocimiento y la toma de conciencia sobre cómo la cadena de producción, comercialización, distribución y consumo de alimentos a nivel global y local, así como nuestros hábitos de consumo, influyen en el desarrollo de nuestras comunidades, en la salud y en el medio ambiente. La Guía se estructura en torno a cinco bloques temáticos, convertidos en unidades didácticas.